-->

iklan banner

✔ Kopi Vietnam - Apa Perlu Anda Tahu

KOPI VIETNAM merupakan satu industri yang sagat popular dinegara tersebut. KOPI (Coffea spp) merupakan sejenis tanaman minuman dari keluarga Rubiaceae yang telah usang dipakai diseluruh dunia sebagai sejenis materi minuman. Kandungan caffein dalam serbuk kopi menunjukkan nilai kopi tersendiri kepada peminat minuman berasaskan kopi selain daripada aromanya yang kuat. Terdapat berpuloh varieti kopi diseluruh dunia tetapi tiga jenis yang popular ditanam ialah Coffea arabica, Coffea robusta dan Coffea liberica. Dari kajian yang saya buat mendapati jumlah pengeluaran kopi di negara-negara ASEAN ialah sebanyak 153,268 metrik tan pada tahun 2013 yang merupakan 26% daripada jumlah pengeluaran kopi dunia. Negara yang aktif mengeluarkan kopi ialah Indonesia, Laos, Malaysia, Thailand dan Vietnam. Jumlah ekspot kopi diari negara ASEAN sekitar 36,480 ribu 60 kilogram beg yang merupakan sebanyak 32% daripada jumlah ekspot kopi dunia. Penggunaan kopi pula ialah sebanyak 11,000 ribu-60 kg bag atau hanya sekitar 7.5% daripada jumlah penggunaan dunia. Antara beberapa cabaran industri penanaman kopi di ASEAn ialah tempat penanaman kopi semaki terhadi, produktiviti yang menurun jawaban pokok sudah tua, kos pengeluaran yang meningkat, industria hiliran yang kompleks dan masaalah harga kopi di pasaran. Permintaan terhadap biji kopi dan produk kopi semakin meningkat dipasaran utama menyerupai di USA, Jepun dan EU. Vietnam merupakan antara negara yang aktif menanam kopi dengan keluasan sekitar 550,000 hektar yang mana sebanyak 93% dari jenis robusta dan hanta 7% jenis arabica.Kawasan utama penanaman kopi di Bahagian barat Vietnam seperi di Daklak, Daknong, Lam Dong, Gia Lai dan Kotum dan tempat dipergunungan utara Vietnam. Purata pengeluaran kopi di Vietnam sekitar 1.2 - 1.4 juta metrik tan setahun dimana 90% daripadanya ialah untuk pasaran ekspot. Nilai pasaran kopi mereka sebanyak RM9.9 billion merangkumi pelbagai produk daripada biji kopi, ground cofee, roasted cofee, green coffee dan instant coffee. Pasaran eskpot utama dari negara ini menyerupai USA, Russia, China, Hong Kong, Korea Selatan dan Jepun. Kawasan di pergunungan Daklak merupakan tempat tumpuan utama penanaman kopi di Vietnam dengan jeis kopi arabica dan robusta yang merupakan satu indusri terhebat di negara ini. Artikel subuh kali ini saya menulis dalam "" mengenai beberapa isu keburuhkan kopi Vietnm yang didakwa didalam akhbar tempatan di Indonesia untuk dijadikan materi rujukan.

Dalam artikel dilaporkan KOMPAS di negara jiran dikatakan seorang mangsa bernama Wayan Mirna Salimin alias Mirna berumur 27 tahun telah meninggal sesudah minum kopi. Mirna minum satu gelas kopi Vietnam di sebuah kafe di Grand Indonesia. Kopi Vietnam pun jadi topik perbincangan hangat di negara tersebut bila dilaporkan Kompas. Minuman kopi sekarang popular yang biasa dinikmati dalam keadaan masbodoh ini berasal dari Vietnam, dikenal dengan nama Ca phe sua da. Kopi ini dibentuk dengan cara menyeduh, kemudian dicampur dengan ais  dan susu kental manis. Anda juga boleh menikmati kopi Vietnam panas, tanpa ais disebut Ca phe sua nong. Dalam proses pembuatannya, kopi Vietnam memakai lebih banyak biji kopi yang digiling. Kaprikornus memerlukan waktu lebih usang dibandingkan dengan proses penyeduhan kopi pada umumnya. Bagi  membuat secangkir kopi Vietnam maka anda memerlukan alat penyeduh kopi yang terbuat dari baja tahan karat. Alat ini berjulukan Phin dimana bentuknya menyerupai topi pesulap. Dilokasi lain di Ineedcoffee, untuk menciptakan ais kopi Vietnam Anda memerlukan alat dan materi menyerupai materi Penyeduh kopi (phin), Kopi Giling, Susu kental manis, Sudu, Gelas beling atau cangkir dan air batu. Cara untuk anda membuatnya dengan memasukkan sekitar 2 sudu makan susu kental bagus atau sesuai selera anda ke dalam gelas. Biasanya satu perempat atau setengah tinggi gelas. Kemudian dimasukkan 2 sudu teh kopi ke dalam saringan, kemudian aduk sebentar. Tambahkan sedikit saja air panas. Hanya untuk membasahi kopi. Bubuh saringan di atas gelas beling atau cangkir dan tuangkan air panas bertahap secara perlahan. Tuangkan dulu setengah wadah. Biarkan bubuk kopi dan air terserap ke dalamnya. Lalu tutup wadah. Ia perlu di tunggu selama 3-5 minit, hingga titisan kopi tertuang ke dalam gelas. Untuk mengakibatkan aroma kopi yang kuat, sebaiknya anda menunggu lebih usang lagi. Jika tidak ada lagi titisan kopi, singkirkan penyaring. Aduk rata. Anda sanggup menambahkan es kerikil atau eksklusif menyeduh kopi Vietnam buatan sendiri. Pakar kopi Adi W Taroepratjeka menjelaskan kepada Antara, kopi Vietnam yang intinya berjenis Robusta mempunyai kadar kafein lebih tinggi dibandingkan Arabika. Seperti laporan yang ditulis dari laman Theroasterspack, biji kopi Robusta mempunyai kandungan kafein 2.%. Hampir dua kali lipat dari biji kopi Arabika yang mengandung 1,.% kafein. Kafein dalam kopi Robusta mengakibatkan rasa getir yang membuatnya kurang sedap. Berbeza dengan kopi Arabika yang rasanya lebih manis, menyerupai coklat. Selain soal rasa, menyesap terlalu banyak kopi berkafein juga punya efek samping. Dilansir Inc, sulit tidur, gampang berhalusinasi, perubahan tekanan darah dan detak jatung dan gangguan perembesan mineral dan nutrisi yang diharapkan badan ialah beberapa di antaranya. Oleh lantaran itu sebaiknya mengetahui berapa banyak kopi yang boleh dimunim dalam satu hari. CNN Indonesia mendakwa dimana batasan maksima minum kopi ialah empat gelas dalam satu hari.

Dalam artikel lain yang bertajuk ''Kopi dicampur serbuk bateri terpakai, debu batu-bata'' dilaporkan sebuah syarikat pengeluar kopi di wilayah Dak Nong, Vietnam diserbu pihak berkuasa susulan didakwa menghasilkan serbuk kopi daripada materi berbahaya. Laporan daripada Dak Non, Vietnam menyatakan sebuah syarikat pengeluar kopi di wilayah Dak Nong Vietnam telah diserbu pihak berkuasa susulan didakwa menghasilkan serbuk kopi daripada materi berbahaya menyerupai bateri terpakai dan juga sampah sarap dan debu batu-bata (Sila lihat foto disebelah). Portal gosip Tuoi Tre telah melaporkan polis dan jabatan keselamatan kuliner melaksanakan serbuan ke sebuah kilang pemprosesan kopi terbabit awal ahad ini selepas mereka mendapatkan laporan daripada penduduk setempat. Turut dirampas dalam serbuan itu ialah 35 kg serbuk hitam yang dipercayai daripada bateri terpakai, selain cecair hitam seberat 10 kg. Pemilik memberitahu kesemua material itu dicampur dengan biji kopi yang tidak dipakai kilang-kilang besar untuk diproses bersama dan dikeluarkan sebagai satu jenama kopi. Jenama itu bagaimanapun tidak didedahkan pihak berkuasa. Pemilik perusahaan itu, Nguyen Thi Loan, apabila diosoal siasat oleh polis juga mengaku bahawa dia membeli kulit dan bijian kopi dari tempat lain pada harga diskaun. Kilangnya akan mencampurkan materi itu dengan material lain menyerupai debu kerikil dan tanah sebelum mereka mewarnakan produk itu dengan warha hitam yang diperoleh daripada kandungan dalam bateri. Kilang yang mna dimiliki sekeluarga itu telah beroperasi bertahun lamanya, dan tahun ini sahaja, ia telah berjaya menjual lebih 3 tan kopi. Seorang profesor di Vietnam National University memaklumkan materi hitam yang didapati daripada bateri itu ialah materi kimia toksik yang dipanggil manganese dioksida. Manganese dioksida ialah sebatian oksidan dan sejumlah 0.5 miligram yang dicampur dalam satu liter air sudah cukup untuk mengakibatkan keracunan pada manusia. Keracunan akan mengakibatkan halusinasi sebelum merosakkan organ menyerupai otak dan buah pinggang dan seterusnya membawa kepada kematian.

Dalam laporan media lain bertajuk ''Kilang Kopi Di Vietnam Kantoi Campurkan Bahan Kotor Dan Cecair Bateri Ke Dalam Produk'' amat mengejutkan penulis blog. Pemilik kopi berkenaan mengaku telah melaksanakan perkara tersebut untuk mendapatkan laba lebih. Perniagaan yang telah dijalankan oleh sebuah keluarga di Vietnam telah ditangkap kerana didapati menghasilkan kopi murah dan kotor. Kopi tersebut telah diperbuat dari bateri, habuk serta bahan-bahan berbahaya yang lain. Setelah mendapatkan beberapa aduan dari penduduk setempat yang dikatakan melihat aktiviti mencurigakan di tempat itu, pihak polis telah menyerbu kilang tersebut yang terletak di wilayah Dak Nong pada petang Isnin. Dalam serbuan tersebut, polis menemui 35 kilogram bateri hancur disimpan di dalam dua bekas, sebuah kontena cecair hitam seberat 10 kilogram, dan 12 tan kopi kotor telah tersedia untuk dihantar. Pemiliknya, Nguyen Thi Loan memberitahu pihak polis bahawa dia akan membeli biji kopi yang ditolak dengan harga rendah. Mereka kemudiannya akan mencampurkan serbuk kopi tersebut dengan materi kotoran, habuk, kerikil serta adonan pewarna hitam dan materi bateri ke dalam produk kopi yang bakal dijual itu. Keracunan materi kimia ini dikatakan boleh mengakibatkan kerosakan otak selepas pendedahan yang berpanjangan. Cara mereka melakukannya ialah dengan menghancurkan bateri sehingga menjadi bagian untuk diproses menjadi serbuk.  Manakala serbuk yang diekstrak dari bateri akan dimasukkan ke dalam air dan akan menghasilkan cecair hitam yang boleh dipakai untuk memperhaluskan bijian kopi sebelum dipanggang dan dibungkus untuk dijual. Menurut Tuoi Tre News, akreditasi oleh pemilik dan bukti yang dijumpai oleh pihak polis masih tidak mengumpul bukti yang cukup untuk mendakwa bahawa kopi tersebut dijual untuk kuliner dan minuman. Perniagaan itu dikatakan telah beroperasi semenjak tahun 2016 dan pada awal tahun ini mereka telah berjaya membekalkan kira-kira 2,700 kilogram kopi dan berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh pemiliknya, Tuoi Tre News juga melaporkan bahawa polis masih mencari bukti yang cukup untuk memilih bahawa kopi telah dijual serta tujuan disebaliknya. Dalam pada itu, pengguna di Vietnam ingin menuntut keadilan bagi mereka yang terlibat dalam perniagaan kotor ini. Buat masa ini mungkin anda perlu hentikan pembelian kopi yang diperbuat dari Vietnam untuk mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

Dalam satu laporan media lain bertajuk ''Kandungan kafein kopi Vietnam tinggi'' juga penulis blog telah  tertarik membacanya. Media ANTARA News di
Jakarta melaprokan dimana sekarang Kopi Vietnam menjadi hangat untuk mereka membincangkan akhir-akhir ini kerana ada kes ajal Wayan Mirna Salimin alias Mirna (27) sesudah meminum kopi Ais Vietnamens di salah satu restauran di Jakarta Pusat. Pakar kopi Adi W Taroepratjeka menyampaikan bahwa kadar kafein pada kopi Vietnam yang intinya berjenis Robusta ialah lebih tinggi dibanding Arabika. "Kadar kafein Robusta lebih tinggi dari Arabika, tapi paling dampaknya deg-deg-an atau mual lantaran badan mencoba memberi tahu asupan kafein sudah berlebih," kata dia kepada ANTARA News, Minggu. Kini ada permasaalahan dimana kopi robusta manis dan masbodoh dimana ramai orang ramai meminumnya. Sementara itu, semasat dihubungi ANTARA News, Pakar Jantung RS Bunda dikenali dengan nama Dr. Dicky Armein Hanafy juga menciptakan kenyataan dengan menyampaikan bahawa kafein sendiri merupakan sebuah stimulan. "Berbeza orang yang merasakannya ia tergantung pada kepekaan setiap individu," ujarnya. Untuk lebih lanjut, melalui pesan singkat (SMS) pakar Jantung Pusat Jantung Nasional Harapan Kita iaitu  Dr. Siska S. Danny, SpJP ada menyebutkan bahwa kopi sanggup menginduksi gangguan irama jantung, namun perkara tersebut jarang sekali ditemui. Pada kes yang sangat jarang berlaku ialah dimana minum kopi mungkin menginduksi gangguan irama jantung atau aritmia, namun umumnya aritmia ringan dan tidak mengakibatkan kematian," ungkap dia. Seperti kebanyakkan kopi, Kopi Vietnam sanggup dinikmati baik panas maupun dingin. Kalori pada kopi pun tergantung pada cara penikmat kopi menegak kopi mereka. "Kadang dengan komplemen gula dan mentega menyerupai di Aceh atau Singapura, diseduh dengan alat Vietnam drip di atas ais. Boleh diminum dengan susu kental bagus atau air gula," kata Adi. Berbeza jumlah kalori kerana susu kental manisnya banyak sekali. Tapi jikalau dibandingkan sama kopi Sanger-nya Aceh sih sebelas dua belas.

Laporan terakhir mengenai kopi Vietnam bertajuk ''Awas, Jangan Minum Kopi Kalau Belum Makan, Bisa Bahaya'' dimana ia dilaporkan oleh media iaitu Tribunsemsel.com.  Laporan Wartawan oleh Linda Trisnawati dari Pelembang ini menyatakan mengambik minuman kopi tidak berbahaya asal tidak berlebihan dan dalam keadaan sudah makan atau sudah mengambil makanan. Perkara tersebut perlu diperhatikan lantaran kopi mempunyai tingkat kemasaman yang cukup tinggi dimana ia bergantung dari jenis kopinya. Supervisor Liberica di Palembang Icon Mall, Agus Cik menyampaikan dimana untuk mengkonsumsi kopi sebaiknya dalam keadaan sehat, perut dihentikan kosong. Dan dikonsumsi secara tidak berlebihan. Mengkonsumsi kopi sebaiknya paling banyak dua hingga tiga gelas saja per hari. Di Liberica ada kopi Vietnam, nama Vietnam tersebut lantaran dari alatnya yang berasal dari Vietnam dan dibentuk oleh orang Vietnam. Untuk kopinya sendiri sesuai selera, jikalau disini kita pakek pure Arabica. Kaprikornus dalam satu alat pembuat kopi yang dari Vietnam kita masukan 12 gram pure Arabica dan diberi sedikit air serta ditambhakan susu kental manis," ujarnya. Dengan kaedah penambahan susu tersebut otomatis keasamannya sudah berkurang, sehingga kondusif dikonsumsi. Untuk rasanya tidak berbeda jauh dengam kopi susu pada umunya, hanya memang proses pembuatanya yang berbeza iaitu mereka memakai coffee drip dari Vietnam. Untuk harga secangkir kopi Vietnam tersebut Rp 26 ribu untuk yang hot dan Rp 27 ribu untuk yang ais (Sila lihat foto disebelah) Artikel ini telah tayang di Tribunsumsel.com dengan judul Awas, Jangan Minum Kopi Kalau Belum Makan, Bisa Bahaya, http://sumsel.tribunnews.com/ 2016/01/11/awas-jangan-minum-kopi-kalau-belum-makan-bisa-bahaya. Diharap artikel ini memberi info mempunyai kegunaan kepada pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
KOPI VIETNAM... BANYAK JENISNYA...
MINUM KOPI.. AMALAN BIASA DISANA...
AWAS KOPI CAMPURAN.... MERBAHAYA...
PERLU DI TELITI... SEMASA MEMBELINYA....

B,
M Anem,
M Anem,
Senior Agronomist,
Jalan Padi Ria 11, Bandar Baru UDA,
Johor Bahru, Johor,
Malaysia.
(12 RabiulAwal 1440H).

Sumber http://animhosnan.blogspot.com

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "✔ Kopi Vietnam - Apa Perlu Anda Tahu"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel