✔ Laksa Telok Kechai - Popular
LAKSA KEDAH TELOK KECHAI merupakan sejenis makanan yang popular dan ikonik di Alor Setar, Kedah terutama untuk penduduk tempatan dan dikalangan pelancong tempatan. Ramai dikalangan peminat makanan tempatan di Negeri Kedah Darul Aman ini memang mengenali akan Laksa Kedah ini yang berbeza dengan Laksa Penang. Perniagaan Laksa Zakaria Sekeluarga, Teluk Kechai ini merupakan premis perniagaan iaitu lokasinya yaitu dialamat No 250, Jalan Kuala Kedah, Teluk Kechai, Alor Setar, Kedah (berdekatan Masjid Teluk Kechai) dengan kedudukan koordinat GPS: 6.094 999, 100.320 231. Siap dengan nombor telefon: 019 8633 677 kedai makanan laksa ini dibuka atau masa operasi: Setiap hari (12 tengah hari sampai 8 malam). Penulis blog memang sering berkunjung ke restoren ini jikalau berkesempatan semasa berkunjung setiap kali ke Alor Setar sama ada ada tugasan rasmi atau berjalan bersama keluarga. Kedudukan lokasi yang terletak di Jalan Utama Alor Setar ke Kuala Kedah ini juga merupakan laluan untuk ke Jeti Kuala Kedah bagi tujuan ke Pulau Langkawi. Oleh itu memang setiap orang yang hendak ke Langkawi melalui feri Kuala Kedah pastinya berpeluang untuk singgah 'pekena' laksa ini. Berkemungkinan kepada mereka yang belum pernah makan laksa ini dan hanya kenal akan Laksa Penang atau Laksa Johor atau Laksa Sarawak akan melihat Laksa Kedah Telok Kechai ini cair dan jernih sahaja kuahnya (Sila lihat foto diatas). Bagaimana pun sehabis anda mula makannya akan dirasai akan keenakannya yang tersendiri sehingga lazimnya semua kuah akan dihirup sehingga habis. Artikel subuh ini dalam blog "" aku menulis makanan ikonik Kedah iaitu Laksa Teluk Kechai sekadar berkongsi pengalaman.
Umum juga telah mengetahui dimana premis Laksa Telok Kechai ini terletak di Jalan Kuala Kedah - laluan utama ke Pulau Langkawi. Kepada sesiapa pun yang pernah pergi ke Pulau Langkawi dengan menaiki feri dari Jeti Kuala Kedah niscaya akan memakai jalan ini dan melalui kedai laksa ni. Kebanyakan orang luar dari Kedah mengenali laksa ini kerana perjalanan mereka ke Pulau Langkawi dimana mereka akan 'pekena' lagi jikalau melalui Jalan Teluk Chengai yang ada banyak kompleks Pertanian ibarat Jabatan Pertanian, MARDI dan beberapa lagi (Sila lihat foto papan tanda premis tersebut disebelah). Mungkin ada beberapa fakta mengenai Laksa Teluk Kechai yang kita boleh cerita. Didakwa memang laksa disini yaitu jenis laksa beras buatan tangan (homemade) yang unik. Laksanya diperbuat daripada 100% beras (dan sedikit tepung) mungkin alasannya yaitu Negeri Kedah ni populer sebagai Jelapang PadiMalaysia. Sekarang ini dilaporkan dimana laksa biasa yang ada di pasaran banyak yang telah dicampur dengan tepung gandum yang mana kualitinya tidak sama dengan laksa disini. Cuba anda cari di mana anda hendak menerima laksa beras ibarat disini dimana hanya singgah sahaja di premis ini untuk menikmati sendiri Laksa Telok Kechai. Mengenai rasanya memang yummy alasannya yaitu mereka memakai beras yang padat dan lebih tahan lama. Dipercayai dimana laksa ini lebih tidak tahan usang berbanding laksa biasa kalau kita biarkan kerana beras orisinil akan cepat basi. Ini antara keunikan Laksa Telok Kechai ini. Fakta kedua yaitu mengenai kuah ikan yang sangat nipis (light) tapi sedap dimakan. Ia memang kelihatan cair dilihat mata kasar. Mungkin juga disebabkan kedudukan kedai ini yg berhampiran Kuala Kedah yang memang menjadi sumber ikan utama kepada kedai ini untuk gunakan ikan segar. Setiap hari bekalan ikan yang segar ini dari Kuala Kedah bisa dibeli dengan harga yg murah untuk menghasilkan ikan gres untk kuah laksa yang berkualiti. Bagaimana pun ibarat penulis nyatakan tadi kepada mereka yang minat pada kuah yang lebih pekat macam kuah Laksa Penang akan pelik melihatnya.

Dalam laksa Teluk Kechai jikalau di teliti akan ada sayur daun putat. Laksa ini special kerana selain bawang dan timun yang dipakai sebagai materi penambah rasa laksa, laksa ini memakai hirisan daun putat yang memiliki rasa dan busuk tersendiri.. Rasanya mmg best dan akan meninggalkan nostalgia kepada sesiapa sahaja yang makan laksa ini (Sila lihat foto disebelah). Satu lagi kelainan laksa ini yaitu adanya sambal nyior (kelapa) dimana memang dilarang dinafikan diantara ciri-ciri keistimewaan lain laksa ini ialah sambal nyior atau kelapa nya yang bisa memperlihatkan rasa yang enak, lemak, pedas dan sedap. Selalunya sambal ini akan dipalitkan sedikit di tepi pinggan dan ikut rasa hati pelanggan sama hendak dicampurkan dalam kuah sendiri atau tidak. Umumnya yaitu laksa ini bersifat 'mild' dimana golongan kanak dan bayi pun boleh makan. Kepada mereka yang suka akan rasa rasa lebih pekat berlemak maka anggun minta sambal ini lebih jikalau mahu. Dalam pada itu jikalau diteliti lagi kelainan pada laksa ini yaitu ada bau kayu yang unik pada kuahnya. Ini kerana secara tradisinya memang laksa ini dimasak gunakan kayu. Dikalangan mereka yang suka mencungkil rahsia kelazatan laksa berkenaan daripada pemilik dan pengusaha Perniagaan Laksa Zakaria Sekeluarga Teluk Kechai iaitu Zailuddin Zakaria berusia 56 tahun adalah faktor penting untuk memastikan laksa itu sedap dan menjadi kegilaan ramai ialah 'kuahnya'. Biasanya semua pelanggan sebelum pelanggan makan laksa ini mereka akan buat 'ujian' awal iaitu merasai kuahnya terlebih dulu. Ramuan dipakai yaitu resipi bebuyutan keluarga. Antara nilai tambah yang kami gunakan bersama kuah ialah sambal kelapa yang kami anggap sebagai perencah perhiasan nak bagi 'kick' kuah laksa berkenaan! Memang laksa ini memakai isi ikan selayang atau sardin untuk memastikan kuahnya tidak terlalu pekat atau cair yang mana ia perlu setara. Selesai makan laksa Teluk Kechai maka apa lagi bayar dan teruskan perjalanan. Semuga anda menerima informasi terbaik mengenai laksa ini dalam anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
Sumber http://adenalfi.blogspot.com
0 Response to "✔ Laksa Telok Kechai - Popular"
Posting Komentar